Tackle
Korumalı futbolda, top taşıyan oyuncunun, oyun kuralları içinde top ile yere düşürülmesi durumuna tackle denir.
Tackle en önemli savunma aracıdır. Savunma takımındaki bütün oyuncular iyi tackle yapmak zorundadırlar. Tackle yapmadan hiç bir savunma sistemi, bir hücumu durduramaz.
Tackle kurallara uygun yapılmadığı takdirde çok tehlikeli bir harekettir. Direkt olarak kask kullanarak tackle yapılmamalıdır. Aksi takdirde oyuncunun hem kendini hem de rakibini sakatlaması olasıdır. Oyun içinde tackle, kask silah olarak kullanarak yapılırsa oyuncu “spearing” adı verilen cezayı alır. Bu da defans takımının oldukça geriye gitmesine neden olur.
*Oyunda verilen cezalar, oyun kuralları ve yapılması yasak olan hareketler ayrı bir yazıda paylaşılacaktır.
Tackle Öncesi Alınması Gereken Pozisyon
Tackle Yapmadan Hemen Önce
Oyuncunun sırtı çarpışmanın hemen öncesinde dik olmalıdır. Başı yere eğik olmamalı, ileriye bakmalıdır. Gözlerin odak noktası topla koşan oyuncunun kemeri ve ya topun kendisi olmalıdır. Eğer göz başka bir yere kayarsa ve ya gözler kapatılırsa, savunma oyuncusunun rakibini elinden kaçırması ve ya tackle ı kaçırması olasılığı büyük ölçüde artar.
Tackle Anında
Tackle yapan savunma oyuncusunun topla koşan rakibe temas eden omzunun diğer yönündeki ayaktan güç alması gerekmektedir. (Örneğin, rakibe sağ omuzla girilmiş ise sol taraftaki ayaktan güç alınmalıdır.)
Eğer düz (önden) bir tackle yapılıyor ise savunucu iki ayağından birden güç alabilir. Açılı bir tackle yapılacak ise daha önce belirtildiği gibi çarpan omzun ters tarafındaki ayak yerden güç alacak şekilde bir tackle pozisyonu uygulanmalıdır. Herhangi bir yönde yapılacak bir tackleda ilk temas kafa ile değil, omuz koruması (shoulder pad) ile yapılmalıdır. Temas gerçekleştirildikten sonra omuzluk rakibin göğsüne doğru kaldırılmalıdır. Herhangi bir tackle çeşidinde, kalça ve bacaklar ile patlama gerçekleştirilmeli, rakibe alçaktan girilmeli sonra alttan yukarı doğru yükselmelidir.
Rakibe Kollarını Sarma
Rakibe tackle amaçlı yapılan temastan hemen sonra yapılacak ilk hareket kollar ile rakibi sarmaktır. Bu hareket rakibi elden kaçırmamak için yapılır. Rakibi sarabilmek için mutlaka iki kol birden kullanılmalıdır. Eğer mümkünse rakibe sarıldıktan sonra rakibin formasını arkadan kavramak kolların çözülmemesine yardımcı olur. Sarma işlemiyle birlikte bacaklar hızlı ve güçlü bir şekilde yere vurularak rakibi sürmeye çalışılmalıdır. Rakibi sarmış ve ileriye doğru süren savunma oyuncusu artık onu kaldırıp yere düşürebilir.
Tackle tek kol ile yapılmamalıdır. Tek kol ile yapılacak tackle girişimi, özellikle güçlü koşucular karşısında başarısızlıkla sonuçlanacak, ve hatta bazı ters durumlarda omuz ekleminin zedelenmesine de neden olacaktır. Bu nedenle tackle anında mümkün olduğunca iki kolun da kullanılması gerekmektedir.
Barış Derviş
*Dipnot: Lütfen yoğun emek verilmiş bu yazıyı farklı platformlarda izinsiz yayınlamayınız.
Yazışma adresi: dervisbaris@hotmail.com